Voorkomen van een burn-out is altijd nog beter dan ervan genezen. Vijf tips om een burn-out te voorkomen.
Er zijn natuurlijk ontelbare tips, maar hier zijn wel een aantal praktische, waar ik zelf ook baat bij heb gehad. Ik hoop dat jij je voordeel ermee kunt doen. Ze kunnen wat dwingend overkomen, maar dat is ook net de bedoeling.
Want alleen met het weten kom je er niet. Het is vooral zaak om het in de praktijk te brengen. Om een burn-out te voorkomen is het zaak om te gaan doen. Ga voelen in je lichaam hoe de vlag erbij hangt.
Voel je je eigen (op)gejaagd, soms onrustig, slecht slapen en ook nog eens last van je maag, buik en of darmen? Probeer dan eens één of twee tips vanaf vandaag te gebruiken in je leven en kijk wat het je brengt. Doe het stap voor stap. Hier komen de vijf burn-out tips.
1. Focus: deel je tijd beter in
Je hebt grofweg in totaliteit ongeveer 4000 weken dat je hier op aarde bent. Benut deze tijd dan ook zo goed mogelijk, tijd eenmaal besteed, komt nooit meer terug. Deel hem beter in en laat anderen je tijd respecteren. Focus op hoofdzaken en skip de bijzaken zoveel mogelijk. Besteed aandacht aan zaken waar je energie van krijgt en stop met de energieverslindende dingen. Besteed aandacht en quality-time aan je gezin en je dierbaren. Steve Jobs had het over het volgende: ‘Mensen denken dat focus betekent dat je ja zegt tegen datgene waar je mee bezig bent. Maar dat klopt helemaal niet. Je moet kiezen, voorzichtig zijn. Focus betekent niet ja zeggen tegen één ding, het betekent nee zeggen tegen duizend andere dingen.
2. Nee zeggen
Hoe zeg je nee tegen duizend andere dingen? Wordt je teveel in beslag genomen door te voldoen aan verzoeken van anderen en schieten jouw leuke activiteiten daar bij in? Dan wordt het tijd om meer nee te zeggen. Want realiseer je: elke keer als je JA zegt tegen iets, dan zeg je NEE tegen iets anders. Dus als je JA zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je NEE tegen dingen die je graag doet. Bijvoorbeeld je zegt JA tegen een extra dienst op zondag, dan zeg je NEE tegen een dagje strand met je vrienden.
Het helpt zeker als je jouw waarden en normen helder hebt. Deze kunnen dan als leidraad dienen als anderen een beroep op je doen. Ook kun je bijvoorbeeld doelstellingen opstellen zoals ‘ik wil fitter worden en daarom ga ik 3x per week hardlopen’. Komt er nu verzoek dat net op één van jouw hardloopdagen valt, dan is het makkelijker om nee te zeggen. Immers fitter worden is één van je doelstellingen die jij wilt behalen, een ander kan dat niet voor je doen.
3. Multitasken is een illusie
Stop onmiddellijk met multitasken! Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat echt multitasken niet bestaat. Het is funest voor je productiviteit, het lijkt of je veel en snel zaken kunt afhandelen, maar dit is een illusie. Geloof je het niet? Dan heb ik het volgende testje voor je.
Schrijf het woord multitasken op. Onder elke letter zet je één cijfer, je begint met 1 en eindigt met 11. Je klokt dit met een stopwatch en noteert deze tijd. Nu ga je multitasken. Je schrijft de eerste letter van het woord multitasken op, een M. Vervolgens schrijf je hieronder meteen het cijfer 1. Nu de volgende letter, de U. Je schrijft onder de u het cijfer 2. Nu de letter L, hieronder zet je een 3. En zo ga je het hele woord af. Ook dit klok je met je stopwatch.
Ben je verrast door de uitkomst?
4. Mindfulness, mindful walk, yoga en meditatie kunnen helpen
Maak eens een start met meditatie. We weten inmiddels uit diverse onderzoeken, dat mindfulness, mindful walk, yoga en meditatie kunnen helpen om verschillende gezondheidsproblemen, waaronder stress, depressie en aandachtsproblemen, te verlichten. Het is als je veel met je hoofd werkt wel belangrijk om ook een balans te vinden met lichamelijke activiteiten. Het contact met je lichaam is essentieel voor een gezond evenwicht in je leven. Als je goed kunt voelen weet je wat je lichaam en ook je geest nodig hebben. Het moeilijkste van meditatie is het volhouden daarvan. Maak er een gewoonte van door er een vast tijdstip voor in te plannen en zet het op je lijst met doelstellingen.
5. Ga bewegen!
Ook dat is wetenschappelijk bewezen dat het goed voor je is. Ook voor je brein! Ga na wat je vroeger leuk vond om te doen en pak dat weer op, ga weer voetballen, volleyballen, zwemmen, hardlopen of iets anders. Ga het gewoon weer doen. Sporten helpt om je spieren te ontspannen. Want hoe vaak hoor je niet van mensen dat ze zo’n lekker gevoel hebben na het sporten, wanneer ze net onder de douche vandaan zijn gestapt. Dit wordt o.a. veroorzaakt door het hormoon endorfine.
Maar voorzichtig aan als je erg veel stress hebt of je zit tegen een burn-out aan. Je lichaam is dan al behoorlijk uitgeput en intensief sporten is dan niet aan te bevelen. Luister goed naar je lichaam, dit blijkt echter voor veel mensen met stress al een grote uitdaging. Start rustig op en maak er niet meteen een wedstrijd van, ook trainen voor een halve marathon als je niet topfit bent, is geen goed idee. Begin klein en bouw het stap voor stap uit. Lekker bezig zijn is beter dan toptijden wegzetten en records verbreken.
Om je hoofd leeg te maken kun je bijvoorbeeld gaan wandelen
Wil je zelf eens een start maken met wandelen, maar liever niet alleen? Dan is Mindful Walk misschien iets voor je. In kleine groepjes volg je een cursus waarin je handvatten krijgt om beter te wandelen en bewuster in het leven te staan. Wat je leert kun je in je dagelijkse leven toepassen, dat is het grote voordeel van Mindful Walk. Ik geef ook regelmatig Clinics om eens kennis te maken en te kijken of het iets voor jou is.
Of wil je misschien één op één gesprekken voeren met iemand die weet waarover hij praat. Ga eens met Hans van Andel (Burn-Out Coach omgeving Breda) wandelen om eens te ervaren of je ook anders naar zaken kunt kijken. Om eens in de spiegel te kijken met wat professionele hulp. Laat het me weten. Voor contact klik hier.
Recente reacties