Stress en burn-out coach 06 403 514 17 info@hansvanandel.nl

TRE (Tension Releasing Excercises)

Ontspanningsoefeningen bij spanning, stress en burn-out

Spanning en stress, wie is er vrij van?

Het beoefenen van TRE (Tension and Trauma Releasing Exercises), kan voorkomen dat stress en spanning zo hoog oplopen, dat we er ziek van worden. Het kan bestaande spanning verlichten en laten oplossen.

Spanning, stress, angst en trauma’s komen in het leven van alle mensen voor. We ervaren allemaal dagelijks in meer of mindere mate stress, thuis of op het werk. Het lichaam reageert voortdurend op verhoogde stressniveaus zodat we kunnen blijven functioneren. We merken dit nauwelijks op, totdat we te maken krijgen met pijn, ziekte, vermoeidheid of ander ongemak. 

Door wie ontwikkeld?

De zelfhulpmethode is ontwikkeld door David Berceli, nadat hij had waargenomen wat er fysiek met mensen gebeurt tijdens en na een levensbedreigende ervaring. Hij heeft gebruik gemaakt van recent wetenschappelijk onderzoek. Hieruit blijkt dat stress, spanning en trauma niet alleen psychische impact heeft, maar dat het ook in het lichaam wordt opgeslagen. Alleen over problemen praten, blijkt vaak niet genoeg om spanningen op te lossen.

Wat is TRE?

TRE is een serie van 7 unieke, eenvoudige oefeningen die onbewust het trillen van bepaalde spieren activeert. Dit trillen helpt bij het loslaten van diepe patronen van stress en trauma in spieren en zenuwen. Hierdoor ontspant het zenuwstelsel en ervaar je een gevoel van innerlijke rust en kalmte.

Hoe werkt het?

De oefeningen stellen een natuurlijk trillingsmechanisme van het lichaam in het werk. Hierdoor ontspannen de spieren zich. De stress vermindert en de veerkracht van het lichaam wordt verhoogd. En dat is mooi meegenomen!

Door de spanning in spierketens weg te nemen, vermindert vaak de stress in de wervelkolom, de nek, de schouders en het bekken. Als er ergens in het lichaam minder spanning komt, dan registreren de hersenen een vermindering van pijnsignalen. Er worden hormonen geproduceerd, die de genezing bevordert.

Wie heeft er baat bij TRE?

Als je bijna een burn-out hebt of er midden in zit. Of als je slecht slaapt, veel piekert, vaak nek- en hoofdpijn hebt. Ook als je veel stress ervaart of last hebt van angsten.

Het maakt niet uit of de spanningen veroorzaakt zijn door werkstress, overmatige zorgen, relatieconflicten, lichamelijke stress of bijvoorbeeld trauma’s ten gevolge van ongelukken of verlies van dierbaren.

Wat kan TRE opleveren?

Mensen melden verschillende veranderingen na beoefening van TRE. Vaak genoemd worden:

 • een ontspannen gevoel
 • meer emotionele veerkracht
 • minder hoofd-, nek- en schouderpijn
 • vermindering spier- en rugpijn
 • een rustiger gevoel
 • minder vermoeidheid
 • betere nachtrust
 • meer verdraagzaamheid
 • minder irritatie
 • emotionele evenwichtigheid
 • betere concentratie
 • beter om kunnen gaan met stress
 • het beter verwerken van heftige gebeurtenissen
 • vermindering van burn-out verschijnselen
 • een relaxtere houding naar de omgeving

Hans met David Berceli, de ontwikkelaar van de TRE methode.

Kom gerust zelf ervaren, want zwemmen leer je immers ook niet uit een boekje!

Ik begeleid je graag veilig door de oefeningen heen. Ze zijn eenvoudig, maar veel mensen doen ze in het begin verkeerd. Als gecertificeerd TRE provider kan ik je de TRE ontspanningsoefeningen goed aanleren.

Na een aantal sessies kun je de oefeningen zelfstandig in je eigen omgeving doen, wanneer het jou het beste uitkomt. Maar eerst doen we ze samen in mijn oefenruimte (zie foto) in Etten-Leur. Te vinden tussen Roosendaal en Breda.

Je kunt ook kiezen voor een wat langere begeleiding in TRE, het individueel TRE® vitaliteitstraject van 3 of 5 weken. Spanning ontladen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Maak een einde aan je stress. Ik help je graag met deze eenvoudige oefeningen om stress te ontladen.

TRE® | hoe kan ik mijn stress, spanning en angst verlagen? Met TRE®dé spanningsontladende methode!

Tarieven TRE

inclusief 21% BTW

Kennismakingssessie
 

Individuele kennismakingssessie
TRE van 1,5 uur

€ 99

Individueel TRE® vitaliteitstraject van 3 weken

Kennismakingssessie met 2 vervolglessen van ca 1,5 uur

€ 249

Individueel TRE® vitaliteitstraject van 5 weken

Kennismakingssessie met 4 vervolglessen van ca 1,5 uur
€ 399

Een leuk tekenfilmpje met Nederlandse ondertiteling waarin TRE eenvoudig wordt uitgelegd

De uitleg van de grondlegger David Berceli, die er wat dieper op ingaat