Stress en burn-out coach 06 403 514 17 info@hansvanandel.nl

Wat is TRE (Tension Releasing Excercises) ?

Spanning reducerende oefeningen bij stress en burn-out

Wat is TRE? Het helpt bij spanning en stress.

Wat is TRE?  Dit is een serie van 7 unieke, eenvoudige oefeningen die onbewust het trillen van bepaalde spieren activeert. Dit trillen helpt bij het loslaten van diepe patronen van stress en trauma. Het initieert een ontspanning in spier- en bindweefsel en brengt op deze wijze het zenuwstelsel tot rust. Je ervaart een gevoel van innerlijke rust en kalmte. Het beoefenen van TRE (Tension and Trauma Releasing Exercises), kan voorkomen dat stress en spanning te hoog oploopt. Zo hoog dat je er ziek van wordt. Het kan bestaande spanning verlichten en laten oplossen, zodat je beter in balans komt.

Spanning, stress, angst en trauma’s komen in het leven van alle mensen voor. We ervaren allemaal dagelijks in meer of mindere mate stress, thuis of op het werk. Het lichaam reageert voortdurend op verhoogde stressniveaus zodat we kunnen blijven functioneren. En op zich is af en toe wat stress niet erg. Het wordt een probleem als het negatieve stress is en deze langdurig aanhoudt. We merken dit nauwelijks op, totdat we te maken krijgen met pijn, ziekte, vermoeidheid of ander ongemak. Dan kunnen deze oefeningen verlichting brengen omdat ze je ook uit je hoofd in je lijf brengen.

Door de TRE methode te beoefenen wordt op een veilige manier een natuurlijk reflexief mechanisme van trilling in spier- en bindweefsel geactiveerd. Eerst wordt een lichte spanning opgebouwd in met name de benen en de psoas-spier. Dan volgt de laatste oefening, waarbij je op de vloer ligt. In een ontspannen houding op je rug, komt er ruimte voor het ontladen van spanning door deze neurogene tremoren (passief) vanuit het autonome zenuwstelsel. Het ontladen van spanning zorgt voor ontspanning in spier- en bindweefsel. Hierdoor  kalmeert het zenuwstelsel. Wanneer dit ontladen op een veilige en gecontroleerde wijze wordt geactiveerd, keert het lichaam terug naar een natuurlijke staat van rust en balans.

Door wie is TRE ontwikkeld?

David Berceli: De zelfhulpmethode (TRE) is ontwikkeld door David Berceli. Nadat hij had waargenomen wat er fysiek met mensen gebeurt tijdens en na een levensbedreigende ervaring. Hij heeft gebruik gemaakt van recent wetenschappelijk onderzoek. Hieruit blijkt dat stress, spanning en trauma niet alleen psychische impact heeft, maar dat het ook in het lichaam wordt opgeslagen. Alleen over problemen praten, blijkt vaak niet genoeg om spanningen op te lossen. Door deze methode met een serie van 7 unieke, eenvoudige oefeningen te beoefenen help je je lichaam te ontladen. Opgeslagen patronen van diepliggende (chronische) spierspanning, veroorzaakt door o.a. stress en trauma, worden namelijk op deze manier pijnloos uit het lichaam verwijderd.

Hoe werkt het?

De TRE-oefeningen stellen een natuurlijk trillingsmechanisme van het lichaam in het werk. Zo ontspannen de spieren zich. De stress vermindert en de veerkracht van het lichaam wordt verhoogd. En dat is mooi meegenomen!

Door de spanning in spierketens weg te nemen, vermindert vaak de stress in de wervelkolom (de rug), de nek, de schouders en het bekken. Als er ergens in het lichaam minder spanning komt, dan registreren de hersenen een vermindering van pijnsignalen. Er worden hormonen geproduceerd, die de genezing bevorderen.

Wie heeft er baat bij?

Iedereen in principe. Omdat het een lichaamseigen fenomeen is, met andere woorden het is van nature ingebouwd in ons systeem. Dus iedereen kan de oefeningen doen om opgebouwde spanning te ontladen. Het lichaam vangt klappen op die we in het leven tegenkomen. Maar wat het vooral wilt, is overleven. Dat geeft onbewust spanning, die zich in het lichaam nestelt. Door het doen van de oefeningen helpen we het lichaam te ontladen. De oefeningen kunnen bijvoorbeeld helpen als je bijna een burn-out hebt of er midden in zit. Of als je slecht slaapt, veel piekert, last van rugpijn of vaak nek- en hoofdpijn hebt. Zo ook als je veel stress ervaart of last hebt van angsten.

Het is ontworpen als een methode voor gezonde zelfregulatie. En heb je de oefeningen eenmaal aangeleerd, dan kan het zelfstandig en naar behoefte een leven lang worden gebruikt. Het geeft je de regie over je eigen stresslevel. Maar ook een manier om de rest van je leven je persoonlijke gezondheid en welzijn te verbeteren. Door regelmatige beoefening houdt je je stress-niveau in de hand.

Niet over je problemen hoeven te praten!

 Is dat niet erg fijn!

Het ontladingsmechanisme van overtollige stress is zoals gezegd een lichaamseigen fenomeen. Probleem is dat we de tijd niet meer nemen om te ontladen. Het past niet in onze maatschappij, we zijn het verleerd. Door juist wel te kiezen voor ontladen, vergroot dat onze veerkracht. Vooral onze lichamelijke veerkracht. Veel mensen ervaren een diepe ontspanning, voelen zich relaxt en minder gestresst na het doen van de oefeningen. Ook in de periode hierna treden er vaak veranderingen op in het lichaam, maar ook mentaal. Mensen zijn soms in staat om juist nu te kiezen voor zichzelf. Om bepaalde beslissingen, waar ze al jaren tegenaan hikten, nu vol zelfvertrouwen te nemen.

Het is bekend, dat emoties, bijvoorbeeld het angstig zijn, minder scherp worden. De oefeningen brengen ontlading, het is niet nodig om precies te weten waardoor de angst of andere emotie is ontstaan. Of dat nu door stress, piekeren, conflicten met andere mensen of bijvoorbeeld trauma’s ten gevolge van ongelukken of verlies van dierbaren, is ontstaan.

Dat is dus ook een groot voordeel bij TRE: je hoeft niet over je problemen te praten. Het lichaam praat door middel van het ontladen.

Meer informatie over hoe mensen de TRE oefeningen hebben ervaren? Lees o.a. het verhaal van Lotty over haar ervaring met TRE in een workshop bij mij in Etten-Leur (Omgeving Breda).

Wat kan het mij opleveren?

Mensen melden verschillende veranderingen na beoefening ervan. De onderstaande worden vaak genoemd:

 • een ontspannen gevoel
 • meer emotionele veerkracht
 • minder hoofd-, nek- en schouderpijn
 • vermindering spier- en rugpijn
 • een rustiger gevoel
 • minder vermoeidheid
 • betere nachtrust
 • meer verdraagzaamheid
 • minder irritatie
 • emotionele evenwichtigheid
 • betere concentratie
 • beter om kunnen gaan met stress
 • het beter verwerken van heftige gebeurtenissen
 • vermindering van burn-out verschijnselen
 • een relaxtere houding naar de omgeving

Ervaring met TRE

Wil je er wat meer over lezen en vooral over de ervaringen met TRE? Kijk dan eens op bijgaande link, waar je een ervaring kunt lezen. Klik op Ervaringen met TRE om er meer over te lezen.

TRE Video met de oefeningen bekijken?

Wil je de oefeningen eens zien? Kijk dan op de pagina met TRE oefeningen.

TRE in Breda

Een tre workshop in Breda volgen is mogelijk. Soms geef ik daar een workshop. Echter de meeste TRE workshops geef ik in Etten-Leur. Informeer even bij me als Breda het beste voor je uitkomt. Er is altijd wel een mouw aan te passen om een kleine ruimte te vinden in Breda. Bijvoorbeeld bij Zero-Point aan de Ceresstraat in Breda.

Hans met David Berceli, de ontwikkelaar van de TRE methode.

Tril je Zen! TRE helpt tegen stress & spanning. Lees meer over TRE in onderstaand artikel uit de Libelle.

  

Hoofdpijnklachten? Door TRE oefeningen te gaan doen verdween haar hoofdpijn. Een artikel uit de Margriet.

TRE ervaringen Van Andel Veerkracht

Kom gerust zelf ervaren, want zwemmen leer je immers ook niet uit een boekje!

Ik begeleid je graag veilig door de oefeningen heen. Ze zijn eenvoudig, maar veel mensen doen ze in het begin verkeerd. Als gecertificeerd Provider kan ik je de TRE ontspanningsoefeningen goed aanleren.

Na een aantal sessies kun je de oefeningen zelfstandig in je eigen omgeving doen, wanneer het jou het beste uitkomt. Maar eerst doen we ze samen in mijn oefenruimte (zie foto) in Etten-Leur. Te vinden tussen Roosendaal en Breda. Soms houd ik een workshop in Zero-Point te Breda. Informeer even bij me.

Je kunt ook kiezen voor een wat langere begeleiding, het individueel TRE® vitaliteitstraject van 3 of 5 weken. Spanning ontladen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Maak een einde aan je stress. Ik help je graag met deze eenvoudige oefeningen om stress te ontladen.

Hoe kan ik mijn stress, spanning en angst verlagen? Simpel, met deze spanningsontladende methode!

Tarieven TRE

inclusief 21% BTW

Kennismakings-sessie
 

Individuele kennismakingssessie
TRE van 1,5 uur

Nu € 99 € 79

Voorjaars-actie!

Individueel TRE® vitaliteitstraject van 3 weken

Kennismakingssessie met 2 vervolglessen van ca 1,5 uur

Nu € 199 ipv

€ 249

Voorjaars-actie!

Individueel TRE® vitaliteitstraject van 5 weken

Kennismakingssessie met 4 vervolglessen van ca 1,5 uur

Nu €299 ipv

€399

Voorjaars-actie!

Een leuk tekenfilmpje met Nederlandse ondertiteling waarin TRE eenvoudig wordt uitgelegd

De uitleg van de grondlegger David Berceli, die er wat dieper op ingaat