Stress en burn-out coach 06 403 514 17 info@hansvanandel.nl

TRE ervaringen scoren in de omgeving van Breda. Sommige mensen komen niet voor niets op je pad. Terwijl ik nog herstellende ben van een burn-out, word ik gebeld door Hans van Andel. Hans legt uit dat hij bij toeval op mijn website terecht is gekomen. ‘Ik ben op zoek naar iemand die me kan helpen met webteksten voor de workshops die ik geef.’

Als tekstschrijver pak ik dan meteen pen en papier en vuur allerlei vragen op hem af. Hans begint rustig uit te leggen dat hij mensen die last hebben van stress, herstellende zijn van burn-out of een trauma hebben helpt via lichaamsgerichte oefeningen te ontladen. Dit doet hij met Tension Releasing Exercises (TRE). ‘In normaal Nederlands: spanning reducerende oefeningen,’ lacht Hans.

Mijn interesse is meteen gewekt. Ik weet als geen ander dat de weg naar ontspanning, naar gevoel en emotie niet via het hoofd maar via het lichaam gaat. Dat praten en denken je vaak verder van jezelf verwijdert en meer stress oplevert. Het lichaam weet immers meer dan jij denkt!

Hans nodigt me uit een privé workshop te volgen bij hem in zijn mooie praktijkruimte.  Ik wil graag TRE ervaringen opdoen en ik zeg ja!

Weinig nodig voor diepe ontspanning:
Makkelijke kleding: check.
Handdoek: check.

burn-out voorkomen

TRE Ervaringen opdoen door een workshop TRE te volgen

Dat zijn de voorbereidingen op de workshop die ongeveer anderhalf uur duurt. Hans ontvangt me in de kleine knusse workshopruimte en geeft eerst uitleg over de spier waar het bij TRE allemaal om draait: de psoas, de grote spierbundel die lendenwervels met je bovenbeenspieren verbindt.

Van oudsher is onze reactie op stress: vechten, vluchten of bevriezen. Ondanks de evolutie reageren we nog steeds vaak op deze manier. Angst, stress en emoties kunnen zich zo vastzetten in het lichaam en voor blokkades zorgen. ‘Een dier reageert anders,’ legt Hans uit. ‘Een hond die bang is voor vuurwerk, begint te trillen. Die trilling wordt veroorzaakt door de psoas en zorgt ervoor dat spanning wordt ontladen in plaats van opgeslagen in het lichaam. Maar de mens staat zichzelf die ontlading niet meer toe. Wat wij gaan doen, is deze trillingen bewust oproepen door middel van een zevental oefeningen.’

Wie heeft er baat bij TRE?

Eigenlijk zou je kunnen zeggen iedereen. Onbewust dragen we allemaal spanningen met ons mee maar meestal doen we er pas iets aan als het te laat is. Denk maar aan spanningsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slecht inslapen, burn-out, prikkelbaarheid, huilbuien…

Is het zó makkelijk? Ik ben ondertussen heel nieuwsgierig naar de oefeningen dus we gaan beginnen. Een aantal oefeningen of onderdelen zijn voor mij bekend vanuit lichaamswerk of yoga. Geaard staan met voeten op bekkenbreedte, je ademhaling door laten gaan en vooral: jij bepaalt zelf hoe ver je gaat.
Hoewel je de oefeningen wel goed moet uitvoeren, is de belasting voor ieder mens anders. ‘Je bepaalt zelf wanneer je op 75% van je kunnen zit,’ legt Hans uit. ‘Verder ga je niet.’ Dat maakt de oefeningen makkelijk om te doen en vooral ook erg ontspannen. Ik ben even helemaal uit mijn hoofd en in mijn lijf.

De eerste zes TRE oefeningen waarbij je met je aandacht vanuit de basis (je voeten) naar boven werkt, zijn eigenlijk allemaal ter voorbereiding van de zevende en tevens laatste oefening waarbij de psoas gaat trillen en spanning loslaat.

Ondanks mijn lage rugklachten en beperking in mijn heup, kan ik alle oefeningen prima meedoen. Tussendoor is er ruimte om de spieren even ‘los te gooien’. Hans straalt rust uit en is geen moment zweverig. Zijn begeleiding is duidelijk en ik weet zeker dat ik deze oefeningen thuis ook kan doen.

 

Liggend in vlinderhouding

Tot nu toe heb ik alle TRE oefeningen staand gedaan maar dan is het zover en ik mag op mijn matje gaan liggen voor de laatste oefening. De uitgangspositie is op mijn rug met de voetzolen tegen elkaar aan en ik mag mijn knieën uit elkaar laten vallen. Na een minuut moet ik mijn bekken een paar centimeter van de vloer tillen en deze positie een minuut vasthouden.

Terug naar de ‘vlinderhouding’ en vanuit hier wordt de oefening rustig opgebouwd waarbij ik iedere nieuwe positie een of enkele minuten moet vasthouden. Tenslotte mag ik mijn voeten plat op de grond zetten, terwijl ik ontspannen blijf liggen. En dan voel ik dat ik de controle kwijtraak…

Knikkende knieën

Mijn lichaam is ontspannen, mijn ademhaling normaal, ik ben gewoon bij bewustzijn maar mijn benen beginnen te trillen. Ik voel spanning van binnenuit (de psoas) en het trillen is niet tegen te houden. Het doet me denken aan toen ik als kind zwemles had en bibberde van angst. Gek dat die herinnering nu bovenkomt. Net als bij klappertanden, ‘klapperen’ mijn benen op en neer. Het is niet vervelend, ook niet bijzonder lekker. Het is er gewoon en ik kan het er laten zijn.

Na een minuut of vijf vraag ik aan Hans hoe lang dit trillen doorgaat. ‘Heel erg lang,’ zegt Hans. ‘Je kunt het stoppen door je benen te strekken en je knieën op slot te zetten. Probeer het maar.’

Het trillen stopt inderdaad maar als ik na een minuut weer in de houding ga liggen, neemt de psoas het weer over.

We bouwen de oefening af na vijf minuten. Of waren het er tien? Ik ben mijn gevoel voor tijd helemaal kwijt en even later zit ik in kleermakerszit en heerlijk ontspannen tegenover Hans.

Het effect van deze workshop zal ik pas later merken en om écht resultaat te ervaren en spanningen keer op keer los te laten, moet je deze TRE oefeningen thuis wel een of twee keer in de week doen. Geen straf, héél apart en prettig deze TRE ervaringen, concludeer ik.

Voordelen van TRE

De TRE oefeningen zijn helemaal niet moeilijk en ik weet zeker dat je ze na een workshop van 3 bijeenkomsten bij Hans volledig beheerst.

Ik zie meteen een aantal voordelen:

– TRE is makkelijk om te leren;
– als je de TRE oefeningen eenmaal onder knie hebt, kun je ze gewoon thuis doen;
– je kunt de oefeningen individueel doen;
– ben je meer ervaren? Dan kun je zelfs één van de staande TRE oefeningen los uitvoeren om trillingen op te wekken. Je hebt dan alleen een muur en een paar minuten nodig;
– je hebt geen speciale materialen nodig en kunt de TRE oefeningen overal (op een matje) doen;
– je hoeft niet na te denken maar bent even alleen met je lichaam bezig;
– het is betaalbaar en heel toegankelijk. Als je de oefeningen eenmaal kent, vergeet je ze niet meer.

Een handig boekje met de TRE oefeningen

Bij het afscheid geeft Hans me nog een boekje mee waarin de TRE oefeningen stap voor stap staan afgebeeld. Op zijn website kun je een goede impressie krijgen van de houdingen die je tijdens TRE moet aannemen. Als ik in de auto stap, vang ik een blik op van mezelf in het achteruitkijk spiegeltje. Kijk ik nou zo fris uit mijn ogen of beeld ik me dat maar in?

 

Mijn conclusie

TRE is een eenvoudige manier om opgeslagen spanningen, trauma en onverwerkte emoties los te laten met een heerlijk ontspannen gevoel als resultaat. Ook perfect voor mensen die niet steeds willen praten over stress of die het lastig vinden zich te uiten. TRE ervaringen opdoen op deze manier is heel ontspannend!

Bovenstaande ervaringen TRE is geschreven door Lotty Rothuizen. Meer informatie over deze methode vind je op mijn site, je mag me ook altijd een mailtje sturen. Succes met je eerste stapjes naar een betere balans in je leven. Net zoals je zwemmen niet uit een boekje leert, zo is het ook met TRE. TRE ervaringen opdoen doe je het beste op de yogamat. Ervaren hoe dat is en wat het met je doet. Want zoals Lotty al schreef: Het lichaam weet immers meer dan jij denkt! 

 

Andere TRE ervaringen

 

Maaike: met TRE had ik veel minder last van mijn rugpijn

Ik heb bij Hans een TRE workshop gevolgd om mijn lichamelijke stress te verlagen. Na deze heldere workshop voelde ik dat mijn lichaam meer ontspannen was. Ik kon dit zelf ook weer toepassen wanneer ik me weer gespannen voelde. Door jaren van opgebouwde stress en te langdurig zitten heb ik ook regelmatig last van mijn onderrug. Enige tijd geleden had ik dus ook weer acuut pijn in mijn rug waardoor mijn rug helemaal stijf werd. Deze stijfheid is erg vervelend en kan lang aanblijven. Ik herinnerde mij de TRE oefeningen van Hans, dus die heb ik een kans gegeven. Wat blijkt: deze hielpen om mijn stijfheid een heel stuk te verminderen!

Door de pijn in mijn rug lijken mijn spieren in en rondom mijn bekken, zoals de psoas-spier erg te verkrampen. De TRE oefeningen halen de druk die ik voel van deze spier af. Dit helpt mij om normaal in beweging te blijven zonder te veel pijn, wat mijn herstel heeft bevorderd. Ik zal nu dus om de zoveel tijd zorgen dat ik de TRE oefeningen doe, zodat ik mijn lichaam de kans geef om te ontspannen en herstellen.   

Bovenstaande ervaringen met TRE zijn geschreven door Maaike. Geplaatst op 13 augustus 2020.

Albert Sonnevelt: met TRE uit je hoofd in je lijf

Ik ben onder de indruk van de eenvoud van de TRE-techniek. Er wordt weinig gesproken, het lichaam praat. Hier ben ik een groot voorstander van om mensen uit hun hoofd in hun lijf te krijgen. Zeker als je veel spanning hebt. Ik heb de afgelopen dertig jaar duizenden mensen begeleid met stress en burn-out. Eén van de problemen is dat ze de koppeling tussen hoofd en lichaam niet meer kunnen maken. Ik vind dat deze techniek dat héél goed doet. De sensaties die vrijkwamen bij de verschillende oefeningen, hebben me ècht in contact gebracht met mijn lichaam.

Ik heb ervaren dat de instructie kalm en rustig wordt gegeven door Hans. Als ik het niet helemaal goed deed, dan is Hans niet de strenge leermeester, die je terecht wijst.

Er is bij véél mensen behoefte om de koppeling te maken tussen hoofd en lichaam om spanning te ontladen en ik beveel Hans van harte aan om je te laten begeleiden bij het doen van de TRE oefeningen.

Bovenstaande ervaringen met TRE zijn geschreven door Albert Sonnevelt. Geplaatst op 18 augustus 2020. Kijk je liever wat Albert er over te vertellen heeft klik op onderstaande video.

Iris: met TRE meer rust en ontspanning

Werken aan en voor mijzelf met als resultaat meer rust en ontspanning. Onder persoonlijke begeleiding van Hans, een gedreven en hartelijke man die rust en vertrouwen uitstraalt en er echt voor jou is. Je krijgt duidelijke uitleg over de TRE-oefeningen en werkt in een prettige omgeving. Dank je wel Hans!

Bovenstaande ervaringen met TRE zijn geschreven door Iris. Geplaatst op 18 augustus 2020.

Sylvia:  TRE echt een aanrader om meer bewust met je lichaam bezig te zijn

Als persoon en als coach wilde ik graag ervaren hoe TRE kan bijdragen aan het loslaten van spanning in je lijf. Ik heb daarom bij Hans een workshop van 3 sessies gevolgd en ben hierover héél enthousiast! Hans legt de oefeningen rustig en duidelijk uit, waardoor je na 1 sessie al voldoende basis hebt om zelf thuis te oefenen. Ik vond het prettig dat ik ook een boekje meekreeg waarin de oefeningen in beeld en tekst staan uitgelegd, zodat je thuis nog wat extra handvatten hebt. In de tweede en derde sessie werk je aan de verfijning van de oefeningen, zodat je TRE goed aanleert en er thuis zelfstandig mee verder kan. Ik vind TRE echt een aanrader om meer bewust met je lichaam bezig te zijn en beter te kunnen aarden. Even uit je hoofd zijn en voelen wat je lichaam te vertellen heeft. De beloning is een heerlijk ontspannen gevoel.

Bovenstaande ervaringen met TRE zijn geschreven door Sylvia. Geplaatst op 16 januari 2021.

Rob: Op een rustige manier, de tijd nemend en vol aandacht door de TRE-oefeningen

Vanuit mijn interesse en zelfstandig oefenen met TRE kreeg ik de behoefte om de puntjes op de i te zetten qua techniek en achtergrond.  Dat heb ik gevonden bij Hans. Op een rustige manier, de tijd nemend en vol aandacht liet hij mij verder kennismaken met de oefeningen. Bij Hans krijg je volop de tijd en aandacht. Hij deed geen kunstje maar sloot aan bij mijn kennis, ervaring en tempo.  Waarvoor mijn dank. 

Bovenstaande ervaringen met TRE zijn geschreven door Rob. Geplaatst op 8 april 2021.

Maxime: Sinds ik aan de TRE training ben begonnen, kan ik weer normaal ontspannen, dat had 1,5 jaar geduurd!

Ik heb de TRE training bij Hans als heel fijn ervaren. Hans heeft alle geduld en ik kon alles aan hem vragen, bijvoorbeeld hoe hij bepaalde dingen ervaarde tijdens zijn burn-out. Sinds ik aan de TRE training ben begonnen, kan ik weer normaal ontspannen, dat had 1,5 jaar geduurd. Dit is zo een fijn resultaat voor mij. Na alle goede uitleg van Hans kan ik de training nu zelfstandig uitvoeren. Ik doe dit 1 x per week en dat is voldoende. Door deze training heb ik genoeg zelfvertrouwen gekregen om ook af te bouwen met mijn medicatie (antidepressiva). Nogmaals bedankt Hans!

Bovenstaande ervaringen met TRE zijn geschreven door Maxime. Geplaatst op 7 mei 2021.

Tarieven TRE

inclusief 21% BTW

Kennismakings-sessie
 

Individuele kennismakingssessie
TRE van 1,5 uur

Nu € 99 

€ 79

Najaars-

ACTIE!

Individueel TRE® vitaliteitstraject van 3 weken

Kennismakingssessie met 2 vervolglessen van ca 1,5 uur

Nu € 199 ipv

€ 249

Najaars-

ACTIE!

Individueel TRE® vitaliteitstraject van 5 weken

Kennismakingssessie met 4 vervolglessen van ca 1,5 uur

Nu €299

ipv

€399

Najaars-

ACTIE!