Stress en burn-out coach 06 403 514 17 info@hansvanandel.nl

Of je een burn-out hebt, of hard op weg bent om er een te krijgen, kun je hier ontdekken.

Een burn-out komt niet met een donderslag uit de lucht vallen. Je zult aan een aantal zaken kunnen merken dat je op de verkeerde weg bent.

Merk je dat niet op, dan kan de donderslag alsnog optreden. Je beweegt verder weg van je natuurlijke balans in jouw leven. Het gaat geleidelijk.

Je krijgt allerlei signalen dat het tijd is om van koers te veranderen, maar vaak merk je die niet op. Negeer je onbewust die (subtiele) signalen dan kan het mis gaan.

Het heeft ook heel veel te maken hoe jij je lichaam nog kunt voelen. In deze blog lees je wanneer jij aan de noodrem moet trekken. Wil je een test doen, klik dan op ‘Burn-out test‘.

Signalen van beginnende burn-out

Het verschilt van individu tot individu. Iedereen krijgt andere signalen. Iedereen is anders en heeft zo zijn eigen manier van omgaan met stress. Wie het erg druk heeft vind veelal de adrenaline kick geweldig en zal nog een tandje bijzetten. Wie zich echter veel verveeld op zijn werk, zal de cynicus op het werk uithangen en loopt er de kantjes van af. Welke signalen zijn voor jou relevant?

1. Je voelt je opgejaagd, gespannen, angstig en nerveus

Het opgejaagde en gespannen gevoel ontstaat onder andere door de hogere hoeveelheid cortisol en adrenaline in je lichaam. Dit zijn hormonen die zorgen voor de ‘vecht’ en ‘vlucht’ reactie. Het te lang aanhouden van deze toestand zorgt voor een verhoogde waakzaamheid van je lichaam, terwijl er géén acuut gevaar is. Als dit te lang aanhoudt, dan hol je maar door. Je kunt niet meer ontspannen en blijft altijd in de AAN modus staan. Kenmerken zijn verder het slecht slapen, rusteloosheid en het gevoel dat je je gedachten niet meer kunt stoppen.

2. Je hebt last van je maag en je buik

Bij acuut gevaar is de stofwisseling en de spijsvertering voor het lichaam niet zo belangrijk meer. Het moet immers overleven en daar gaat de energie naar toe. Niet naar je darmen en maag. Je kunt vaak maag- en/of buikpijn hebben. Ook kan je ontlasting een heel ander ritme krijgen en is obstipatie een mogelijkheid.

3. Je kunt moeilijk of niet ontspannen na een dag of week werken

Heb je het gevoel, ik hoop dat je dat nog hebt, dat je niet voldoende toekomt aan ontspanning, dan is het opletten. Inspanning en stress is nodig, maar het moet niet te lang aanhouden. Het is raadzaam om dit met ontspanning af te wisselen, zodat er een natuurlijke balans van inspanning en ontspanning ontstaat.

4. Je hebt moeilijkheden met inslapen, doorslapen en vroeg wakker worden

Door de verhoogde productie van cortisol in je lichaam kan slapen een probleem worden. Het lichaam staat in een overlevingsmodus en slaap komt op een tweede plan. Het uit zich vaak in slecht kunnen in- en doorslapen. Vaak zie je ook dat mensen vroeg wakker worden, terwijl ze nog hartstikke vermoeid zijn, maar niet verder kunnen slapen. Dit wordt een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

5. Je voelt je miskend

Vertrouwt niemand meer en je hebt het gevoel dat iedereen tegen je is. Je begint jezelf een beetje te verwaarlozen, het maakt je niet zoveel meer uit. Je neemt onvoldoende ontspanning en slaap. Ook het relativeren schiet er bij in. Je zelfvertrouwen loopt een deuk op en door nog beter je best te doen probeer je het tij te keren, tevergeefs.

6. Je zit vast in je werk

Je wilt iets anders maar het lukt niet. Of je hebt onenigheid op je werk, waardoor je werkplezier danig wordt aangetast. Hierdoor verlies je je motivatie en kun je je status van gewaardeerde medewerker verliezen. Een oplossing op dit gebied ligt in het bespreekbaar maken van je problemen. Probeer zelf creatief te denken en kom met voorstellen. Durf de confrontatie aan te gaan en ga een eventueel conflict niet uit de weg. Zorg eventueel voor juridische back-up in de vorm van een rechtsbijstandsverzekering.

7. Je krijgt te maken met een dalende motivatie

Je motivatie daalt gaande weg en dit geldt ook voor je betrokkenheid bij het werk. Je stelt veel uit en je kunt je niet goed meer concentreren. Daarnaast ontbreekt het je aan creativiteit.

8. Je krijgt hartkloppingen, de spanning wordt je teveel

Ook nog ademhalingsmoeilijkheden, rug- en hoofdpijnen en/of bepaalde zenuw-tics. Vaak is de spanning te hoog opgelopen en is je ademhaling te oppervlakkig geworden. Je snakt naar adem waardoor hyperventilatie optreedt.

9. Je verslavingen steken de kop op

Onder andere uit dit zich in meer koffie drinken of snoepen.  Meer alcohol, roken en/of urenlang tv-kijken. Door te vluchten in dit soort verslavingen probeer je te ontsnappen aan de druk en jezelf te verdoven.

10. Ik kom hier nooit meer uit

Er is geen hoop meer, niets is de moeite nog. Het kan zo zijn dat je het niet meer ziet zitten. Zoek dan professionele hulp, er is altijd een weg omhoog. En zodra er weer perspectief is, is genezing nabij. Want beter worden doe je na een burn-out, je wordt alleen niet meer de oude, maar of dat erg is, is zeer de vraag. En bovenal: voorkomen is beter dan genezen.

Toe aan wat hulp?

Kun je wel wat hulp gebruiken? Ik kan je helpen met een aantal bewezen technieken en methoden. Daarnaast kun je in 1 op 1 gesprekken meer inzicht over jezelf verkrijgen. Kijk gerust verder op mijn site of er iets is dat je aanspreekt. Maar schroom niet om een stap te zetten, een stap in de goede richting en het helpt vaak om dat samen met iemand te doen die er ervaring mee heeft. Ik kan je daarbij helpen. Zo kom je snel weer van je burn-out af en kun je de draad weer oppakken. Waarschijnlijk met nieuw elan en meer energie.

Je kunt mij eenvoudig bereiken door onderstaand je gegevens en je vraag in te vullen. Ik zie ze graag tegemoet.

 

 

12 + 4 =