Stress en burn-out coach 06 403 514 17 info@hansvanandel.nl

Mindfulness Breda gaat je echt verder helpen!

Beter gezegd: Mindfulness in het mooie Breda – Een combinatie van mindfulness, wandelen en ademhalings-technieken doen die een energiek effect op je lichaam hebben. In een korte tijd ervaar je meer rust, helderheid en energie. Je krijgt weer zin om er vol tegenaan te gaan.

Breda en omstreken

Ik lever mijn diensten in hoofdzaak in Etten-Leur en Breda. In Breda (Noord-Brabant) leid ik de Mindful Walk cursussen. Vandaar Mindfulness Breda! Hier is voldoende mooie natuur om ontspannen wandelingen te maken en lekker te ontstressen.

Hoi, ik ben Hans van Andel en ik heb veel ervaring met stress en burn-out. Als ervaringsdeskundige help ik jou graag om stress-vrij te leven en te werken.

Hans van Andel

“Een Mindfulness wandeling doe je niet om je beter te voelen, maar om beter te voelen”

Mindfulness Breda

Mindfulness in Breda betekent letterlijk aandachtig zijn of bewust zijn waar je ook maar bent. In dit geval Breda. Je kunt ook zeggen opmerkzaam zijn voor wat er in het hier en nu is. Je richt je aandacht doelbewust op je ervaring van dit moment, zonder oordeel. Kortweg: Mindfulness is met je aandacht in het hier en nu aanwezig zijn. Dit lijkt eenvoudig, maar dat is het niet.

Je mag er gewoon zijn

Het vergt oefening om dit onder de knie te krijgen. We leven, zonder er bij stil te staan, vaak vanuit een zogenaamde “automatische piloot”. We zijn druk bezig met het verleden, met plannen, doen en denken en staan nauwelijks stil bij het hier en nu, bij gewoon “zijn”. Je kunt Mindfulness oefenen met meditatie om het in je dagelijkse leven toe te passen. Je kunt op een matje gaan zitten oefenen, maar voor de meeste gaat dit niet werken.

Meer energie, wie wilt dat nu niet?

Wellicht is een cursus Mindfulness in Breda dan iets voor je. Niet een gewone, maar eentje waarin je beweegt. Lekker wandelen in het mastbos bij Breda en gedurende de wandeling krijg je oefeningen aangereikt. Deze helpen je om beter te gaan ademen, meer in het hier en nu te zijn en je krijgt er bovendien meer energie van.

Lekker naar buiten!

Mindfulness in Breda kan op diverse locaties in de buitenlucht. Mijn voorkeur is in de natuur. Bossen en parken genoeg in Breda. De natuur geeft afleiding en rust. Je komt sneller in een ontspannen modus en dat helpt om te herstellen van opgedane stress en beter te leren voelen.

Mindful wandelen

Door te leren om met aandacht in het leven te staan, in het hier en nu, is er een groter bewustzijn mogelijk. Dan kunnen we beter leren omgaan met dat wat zich in ons leven voordoet. Zoals momenten van stress, pijn, verdriet en/of spanning. Met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu kan geleerd worden door training en oefening.

Mindfulness training

Je kunt een volledige Mindfulness training gaan volgen, maar veel leuker en bovendien goedkoper is een 5-weekse Mindful Walk. Met aandacht wandelen, vrij vertaald. Omdat dat niet lekker klinkt, gebruik ik liever Mindful wandelen. Het komt op het zelfde neer. Wat je gaat doen bij Mindful wandelen, is meestal in een groepje van 3-5 mensen, lekker gezellig op pad. We kiezen een mooie locatie waar we fijn en rustig kunnen wandelen. Meestal ergens in het Mastbos bij Breda. Je krijgt gedurende de cursus diverse oefeningen aangereikt waardoor je meer in het nu komt.

Wat is Mindful wandelen?

Mindful wandelen is een combi van onder andere wandelen, ademhalingstechnieken en mindfulness. Iedere les heeft een eigen thema. In de tussentijd wandelen we wat en stoppen regelmatig om een oefening te doen. Het is niet zo, dat we veel meer dan 5 kilometer wandelen. Zo leer en ervaar je spelenderwijs meer in het “hier en nu” te zijn. Ook om beter te voelen en te luisteren naar je eigen lichaam. Want voor veel mensen is het lichaam iets waar ze zich niet echt bewust van zijn. Ze zitten teveel in hun hoofd. Tijd om eens af te dalen. Tijd om Mindful wandelen eens te proberen. Meer informatie over Mindful wandelen vind je op Mindful Walk.

Wat is een Mindfulness wandeling?

Je kunt zeggen dat een Mindfulness wandeling ook wel Mindful Walk genoemd, een les is in mindfulness. Deze is dan wel gecombineerd met wandelen en diverse oefeningen. Zoals ik al eerder schreef, is Mindfulness met je aandacht in het hier en nu aanwezig zijn. Nu lukt dat volgens mij veel beter in een klein groepje. Je hebt onderling contact, je praat met elkaar en dan weer luister je naar de Mindful Walk instructeur. Vervolgens worden er oefeningen gedaan en het hoeft allemaal niet bloedserieus.

Ademhaling van levensbelang

Elke bijeenkomst staat in het teken van een bepaald onderwerp. In de eerste bijeenkomst ligt het accent op kennismaken met elkaar, de wandelhouding, de wandeltechniek en met beter leren voelen. Bij volgende bijeenkomsten zijn de thema’s focus en concentratie, loslaten en vertrouwen. Dit wordt allemaal op een speelse manier behandeld en geoefend. Heel belangrijk is de ademhaling en het zich bewust in het hier en nu bevinden. Aan het begin van elke bijeenkomst doen we wat opwarmingsoefeningen. Dit kunnen wat lichamelijke oefeningen zijn of een korte yoga-oefening. Zo sluiten we ook af.

Lachen mag

Er mag gelachen worden! Graag zelfs. En je zult merken, dat het op deze manier volgen van een Mindfulness wandeling cursus leuk, gezellig en bovendien leerzaam is. Je komt spelenderwijs telkens weer terug in het hier en nu. Bovendien krijg je door de onderlinge interactie méér energie. Dit neem je mee naar huis als de cursus, de Mindfulness wandeling, is afgelopen. Je hebt dan een week de tijd om zelf thuis het geleerde in de praktijk te brengen. Zeven dagen later staat er weer een Mindfulness wandeling gepland met leuke medecursisten!

Gezellig samenzijn

Wellicht doe je leuke contacten op, om eens gezellig samen een wandeling te maken. En misschien pas je dan geleerde oefeningetjes onbewust toe.

Ik zeg weleens: “Een Mindfulness wandeling doe je niet om je beter te voelen, maar om beter te voelen”.

Wat is dat nu: Mindfulness?

Mindfulness is het bewust aandacht geven in dit moment, aan het nu, zonder dat je een oordeel hebt. Het zorgt ervoor dat je bewuster wordt. Bewust van wat je op dit moment (nu) ervaart, denkt en voelt. In het NU, van moment tot moment. Het kan je inzicht geven in je onbewuste en automatische gedachtepatronen,  reacties en je manier van handelen. Je wordt je bewust van hoe je reageert en hoe je je eigen gedraagt. Je gedrag wordt voor jezelf meer zichtbaar.

Bewust worden met Mindfulness Breda

Het hart van mindfulness is het bewust worden van je automatische patronen in denken, voelen en doen. Als helder is wat er speelt, ga je merken dat je een keuze hebt. Een keuze om  erin mee te gaan of niet. Kies je voor het oude of voor iets nieuws. Je gaat bewuster keuzes maken en hierdoor ontstaat een pad richting toekomst met meer persoonlijk leiderschap. Je neemt de touwtjes van je leven bewust in handen. Ook kan Mindfulness helpen om (onbewuste) belemmerende gedachten, emoties en spanning makkelijker los te laten. Je leert met kleine stapjes om met meer aandacht in het leven te staan. Je leert jezelf beter kennen, omdat patronen in jouw leven zichtbaar worden. Het biedt je de mogelijkheid om de automatische piloot uit te zetten en zelf bewuste, mindfulle keuzes te maken.

Een Mindfulness training of een mindfulness wandeling (Mindful Walk): wat kies je?

Je kunt een volledige mindfulness training gaan volgen, maar veel leuker en bovendien goedkoper is een 5-weekse Mindful Walk. Een Mindfulness training duurt meestal 8 weken, per week een les van 2,5 uur, en is bovendien duurder. Een ander groot verschil tussen een mindfulness training en de mindfulness wandeling is dat de mindfulness training binnen wordt gegeven. De Mindful Walk is lekker buiten, weer of geen weer. Hij gaat alleen niet door bij onweer. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat de mindfulness training erg serieus is. Daar houdt ik niet meer zo van. Ik houd meer van dat losse, wel gericht gefocust bezig zijn, maar een grapje of een lolletje niet schuwen. Op een speelse manier leer je bovendien makkelijker en het is de weg er naar toe die waardevol is. Daarom stel ik ook geen doelen die behaalt zullen gaan worden in deze Mindful Walk. Je komt door het aanbod van diverse oefeningen vast en zeker tot bepaalde inzichten en ervaart wat aandacht met je kan doen. Samen met gelijkgestemden, meestal fijne en leuke mensen lekker in de buitenlucht wandelen en in de tussentijd wat opsteken. 

Een mindfulness training kost veel tijd! Kostbare tijd! 

Bovendien is het zo dat je de oefeningen die je bij een mindfulness training leert, zelf in de praktijk dient te brengen. Thuis oefeningen doen die soms drie kwartier tot een uur duren. Daar hebben de meeste mensen geen tijd voor.

Mindful Walk: leuk, leerzaam en waardevol!

Bij de Mindful Walk krijg je ook oefeningen, maar deze zijn veel korter. Ook is het zo, als je tussen de lessen door eens gaat wandelen, je een trigger hebt en dan hopelijk terugdenkt aan de laatste Mindful Walk les. Je herinnert je dingetjes en probeert die weer eens uit in een eigen wandeling. Tenminste dat is mijn ervaring. Bepaalde oefeningen kun je gedurende de dag doen, zonder dat het je veel tijd kost. En als je dat kunt combineren met een lekkere wandeling, dan is dat toch mooi meegenomen!

Is Mindful wandelen ook een mindfulness training?

Mindful wandelen is zoals eerder gezegd, een combinatie van onder andere wandelen, ademhalingstechnieken en aandacht geven aan het nu. Het is een cursus van 5 weken. Waarbij de nadruk niet zo zeer op wandelen ligt, maar in het doen van verschillende oefeningen waarbij je ervaart wat die met je doen.

Een training in mindfulness

Eigenlijk kun je ook wel zeggen dat het ook een mindfulness training is. Maar dan omgekeerd, meer van ‘een training in mindfulness’, in aandacht. We combineren wandelen met het doen van oefeningen. De ademhaling speelt hier een grote rol in. We noemen het daarom ook geen mindfulness training, maar een mindfulness cursus.

Let’s do it!

Ik wil je graag uitnodigen om het eens te ervaren. Want dat blijkt toch vaak de beste manier om te kijken of het iets voor jou is.  Ik geef ook clinics (proeflessen) in Breda, om eens te snuffelen aan Mindful Walk. Meer informatie over Mindfullness in Breda vind je op Mindful Walk.

Blogs

Wil je meer lezen, kijk dan hieronder. Klik op de groene button voor contact met mij. Terug naar homepage.

Tien signalen die kunnen wijzen op een burn-out.
Tien signalen die kunnen wijzen op een burn-out.

Of je een burn-out hebt, of hard op weg bent om er een te krijgen, kun je hier ontdekken. Een burn-out komt niet met een donderslag uit de lucht vallen. Je zult aan een aantal zaken kunnen merken dat je op de verkeerde weg bent. Merk je dat niet op, dan kan de...

Heb ik een burn-out? Kan ik het als een kadootje zien?
Heb ik een burn-out? Kan ik het als een kadootje zien?

Laatst stelde iemand me de vraag of ik mijn burn-out een kadootje vond. Met andere woorden, met de kennis van nu terugkijkend op die periode, zou ik er dan blij mee zijn? Daar moest ik even over nadenken. Toch was de conclusie vrij snel helder. Maar wil jij weten of...

Burn-out verkleed als sluipmoordenaar
Burn-out verkleed als sluipmoordenaar

Burn-out is inderdaad een sluipmoordenaar, een killer, maar dat leg ik je verderop wel uit. Ook wat vlinders met Tension Releasing Excercises (spanningsontladende oefeningen) te maken hebben. In eerste instantie niet zo heel veel, eerst even terug in de tijd. Toen ik...