Stress en burn-out coach 06 403 514 17 info@hansvanandel.nl

Wat hebben zeepaardjes met wandelen te maken? Nou, op het eerste gezicht niet zoveel, maar bij nader inzien wel. Want ik was op google aan het zoeken naar afbeeldingen van de hippocampus en kwam uit bij zeepaardjes. Maar dat bedoelde ik eigenlijk niet. Ik zocht een onderdeel van onze hersenen. Jaren geleden had ik nog nooit gehoord van de hippocampus en laat staan dat ik wist wat de hypothalamus was. Misschien voor jou nu ook de eerste keer dat je erover leest. Je mag ze wat mij betreft meteen weer vergeten, maar onthoud één ding: ze zitten in je hersenen en spelen een rol als je leven in gevaar is, hebben te maken met gedrag en geheugen. Maar vooral met het ervaren van stressvolle situaties. En wat heeft wandelen daar dan mee te maken vraag je je eigen af? Nou, dat heeft o.a. juist een positieve invloed op je hippocampus! En waarom is dat goed nieuws? Voor ik je dat vertel, eerst even een korte nadere uitleg.

 

Is wandelen goed voor je?

De grootste genieën van de wereld wandelde al veel. Onder andere van Steve Jobs en Albert Einstein is bekend dat ze regelmatig een wandelingetje maakte. Ze grepen veel gelegenheden aan om de benen te strekken. Zo wandelde Einstein regelmatig naar huis om te lunchen en als ze dan vroegen aan hem, ga je weer aan het werk of ga je lunchen. Dan antwoordde hij: als ik richting mijn huis loop, ga ik lunchen als ik richting de universiteit loop ga ik weer werken. Zo in gedachten was hij af en toe.

Veel goede ideeën ontstaan gedurende een wandeling of een andere fysieke activiteit. Dit heeft te maken met het feit dat als je uren achter je computer hebt gezeten en daarna gaat wandelen, je andere delen van je hersenen activeert. Gedurende het lopen activeer je onder andere de hippocampus. Deze heeft een regelfunctie richting de hypothalamus. Door deze activering zal er uiteindelijk minder cortisol in je lichaam worden aangemaakt. Cortisol is namelijk een hormoon dat vrijkomt als je langdurig stress ondervindt.

Wat speelt er nog meer een rol? Naast bovengenoemde wisselwerking, speelt er nog iets een rol. Dat is de frontale lob, die bestaat uit een linker- en rechterhelft. Deze helften worden o.a. met wandelen in een soort van wisselwerking geactiveerd. Dit heeft indirect een positieve invloed op de hypothalamus. Niet alleen door te bewegen (wandelen), maar ook door te luisteren naar muziek, met gevoel leven (empathisch) en door te slapen wordt deze frontale lob geactiveerd.

Ervaar je veel stress?

Als je in je leven af en toe stress ervaart en je kunt hier weer goed van herstellen, dan is er niet zoveel aan de hand. Echter als je gedurende een periode langdurig wordt blootgesteld aan stress, dan is het oppassen. Het is zaak om ook regelmatig te ontspannen en als dat niet meer lukt, dan is je balans verstoort. Ga eens kijken wat je de meeste stress oplevert en ga hier iets aan doen als dat binnen je mogelijkheden ligt. Kijk of je bepaalde zaken anders kunt doen, bepaalde dingen überhaupt niet meer doen bijvoorbeeld en vraag aan anderen of ze je kunnen helpen om taken over te nemen.

Pak de grootste stress-veroorzakers aan

Het is belangrijk om een aantal stressors te verlagen of helemaal te elimineren. Het kan helpen om er eens tijd voor vrij te maken om te gaan inventariseren wat je allemaal doet op een dag, in een week. Schrijf het op en deel het in van héél véél stress, naar weinig stress. Bespreek vervolgens met een goede vriend of vriendin je stressvolle leven en vraag om feedback. Kijk of je op deze manier tot inzichten komt.

Twee weten immers meer dan een. Misschien zijn er door enkele eenvoudige ingrepen grote voordelen te behalen. Het kan zijn, door bijvoorbeeld een paar stressors aan te pakken je veel meer rust kunt creëren in je leven. Want zeg nou eerlijk, moet je bij zoveel Whats App groepen zitten, komt het vaak niet op hetzelfde neer? En dan dat Facebook, dat kan toch ook wel minder, rigoureus minder bij voorkeur.

Social Media verminderen

Probeer deze twee genoemde social media eens wat te minderen en kijk dan vervolgens wat dat je brengt. Het lijkt mij in ieder geval beter om dat te minderen en echte, ‘off-line’ gesprekken en ontmoetingen op te voeren. Want dan heb je van doen met mensen die echt tijd voor je vrijmaken en ook minder positieve gevoelens met je zullen delen. En dat is belangrijk voor je, die verbinding met anderen die een luisterend oor hebben en jou willen helpen. Het leven is immers niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Meer tijd: ga wandelen

Als je dat een klein beetje lukt, dan heb je als het goed is wat tijd over. Wat je daar dan mee kan doen? Ik denk al wel dat je dat weet. Juist ja, je kunt eens beginnen met een klein blokje wandelen, zonder je telefoon mee te nemen. Even rust aan je kop, dat vinden je hersenen ook wel fijn. De vraag is: durf je dat aan? Ik zou zeggen, doe het eens en kijk onderweg goed wat je allemaal tegenkomt. Laat je verrassen. Kijk vooral wat het met jou doet! Brengt het je stressniveau naar beneden?

Wil je zelf eens een start maken met wandelen, maar liever niet alleen? Dan is Mindful Walk misschien iets voor je. In kleine groepjes volg je een cursus waarin je handvatten krijgt om beter te wandelen en bewuster in het leven te staan. Wat je leert kun je in je dagelijkse leven toepassen, dat is het grote voordeel van Mindful Walk. Ik geef ook regelmatig Clinics om eens kennis te maken en te kijken of het iets voor jou is.