Stress en burn-out coach 06 403 514 17 info@hansvanandel.nl

Een burn-out voorkomen is natuurlijk wel mogelijk. Je moet dan wel heel goed in de gaten hebben dat je in een neerwaartse spiraal zit. De spiraal die leidt tot een burn-out. Belangrijk is dat je goed kunt voelen. Zowel je emoties als je lichaam. Want een beginnende burn-out geeft altijd een aantal lichamelijke reacties.

Hieronder een summiere opsomming van een aantal mogelijke reacties:

1. Ben je bijvoorbeeld aan het einde van een werkdag behoorlijk uitgeput en emotioneel leeg?
2. Ben je vaak ongeduldig?
3. Heb je last van concentratie- en geheugenklachten?
4. Slaap je slecht in en door en wordt je bovendien vaak wakker?
5. Heb je maag- en/of spijsverteringsklachten?
6. Heb je last van regelmatig hoofdpijn en/of chronische spierstijfheid?
7. Voel je je lichamelijk niet 100%, maar je kunt er niet echt een vinger achter krijgen?
Een soort van algehele malaise.

burn-out voorkomen

Dit zijn slechts enkele, in hoofdzaak lichamelijke reacties. Er zijn er echter nog veel meer. Waar het omgaat, is dat je ze gaat herkennen. Dat je je eigen lichaam gaat voelen. Merk je bijvoorbeeld, dat je echt géén energie meer hebt. Of valt het je op dat slapen een probleem aan het worden is. Als dat zo is, dan is dat een bemoedigend teken. Samen met andere ontdekte reacties weet je nu dat je iets moet veranderen. Er dient weer een gezonde balans in je leven te komen. Weg van een eventueel naderende burn-out. Alleen de grote vraag is: hoe doe je dat?

Op weg naar een gezonde balans

Hoe het tot nu toe is gegaan, is niet de weg die je wilt bewandelen. Tijd voor een pas op de plaats om te onderzoeken wat er anders kan, misschien wel moet. Hier een aantal items waar je mee kunt beginnen:

1. Energievreters killen

Spoor jouw energievreters (stressors) op, datgene wat jouw stress veroorzaakt. Vervolgens elimineer je ze of als dat niet gaat, zorg je ervoor dat ze minder dominant worden. Schroom niet om anderen hierin te betrekken. Want vaak hebben andere mensen een rol in jouw stressors.

2. Jouw waarden oppoetsen

Je prioriteiten opnieuw ordenen. Wat vind je ècht belangrijk? Om hier een beter beeld bij te krijgen, is het handig om naar je waarden te gaan kijken. Schrijf op een vel papier wat werkelijk belangrijk en waardevol voor je is. Houd je niet in. Je kunt altijd nog gaan schrappen.

Laat dit een dag rusten en kijk er nog eens na. Overleg eventueel met iemand die je vertrouwt. Stel vervolgens een top 10 of 5 op. Gebruik dit als leidraad om prioriteiten te stellen. Met andere woorden: ga leven naar je waarden, want grote kans dat je daar blij van wordt.

3. Vrije tijd anders invullen

Als je bovenstaande punten hebt gerealiseerd of voor een deel, zul je merken dat er meer tijd vrij komt. Hanteer deze tijd dan ook als vrije tijd, ga iets doen waar je energie van krijgt. Ga sporten, pak een oude hobby weer op of doe een leuk uitje.

Ga vooral niet deze extra tijd invullen met dingen die je nog zou moeten van jezelf. Zoals het opruimen van je kledingkast of garage. Dus kijk uit voor je eigen valkuilen, want je weet dat dat niet werkte.

Oefening: bewust worden van je ademhaling

Iets wat je zou kunnen helpen door de dag heen, is te letten op je ademhaling. Die heb je toch altijd ter beschikking, maar meestal onbewust. Probeer nu eens drie keer op een dag 3-5 minuten bewust rustig te ademen, 4-6 seconden langzaam in en uit. Je zult merken dat je dan rustiger wordt. Plan dit bijvoorbeeld in voordat je gaat eten. Maar het mag natuurlijk ook gewoon ergens tussendoor.

Je geeft door dit te doen, je lichaam het signaal dat het zich mag ontspannen. Het wonderlijke is dat het lichaam dat dan ook doet. En heb je dit dan een beetje onder de knie, zet het dan in als je stress ervaart. Je hebt een soort ‘stop’- knop ter beschikking gekregen. Je zult zien, het helpt. Het zijn kleine stapjes, maar voor sommige met grote resultaten. Ook hier geldt weer, je moet het wel gaan doen om er profijt van te hebben.

Hartcoherentie van HeartMath

Overigens een hele goede methode om stress en spanning te reguleren is hartcoherentie van HeartMath. Dat deze methode een lichamelijke verandering tot gevolg heeft, wordt bewezen met een speciaal computerprogramma. Een rustige ademhaling laat op een computerscherm vrijwel meteen een zichtbaar effect zien. Als je dan nog niet overtuigd bent…….

Meer informatie over deze methode vind je op mijn site, je mag me ook altijd een mailtje sturen. Succes met je eerste stapjes naar een betere balans in je leven.