Stress en burn-out coach 06 403 514 17 info@hansvanandel.nl

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je je om te veel zaken tegelijk moet bekommeren. Dat je hoofd overloopt van alles waar je je druk om maakt. Dat je niet genoeg hebt aan 24 uren in een etmaal. Dat je “druk, druk, druk” als standaard antwoord geeft, als mensen aan je vragen hoe het met je gaat. Dat je meer los moet laten, dan je vast kunt houden.

Kijk dan uit voor een Burn-out! Als je je eigen hierin herkent kan de volgende metafoor behulpzaam zijn voor je. Denk aan een mayonaise-pot en een lekker biertje. Dat mag je ook vervangen door wijn, net wat je lekker vindt. Het volgende gebeurde, volgens de overlevering, een keer tijdens een college filosofie, waar anders.

Druk, druk….hoeveel kun je er nog bij hebben?

De filosoof stond in de collegezaal en bekeek de studenten die zijn filosofieles kwamen volgen. Voor hem op tafel stonden een aantal attributen. Toen hij zijn college begon, pakte hij zonder te spreken een grote, lege, glazen mayonaise-pot. Hij begon deze te vullen met golfballen tot er geen golfbal meer bij kon. Toen vroeg hij zijn studenten of de pot vol was. Ze beaamden dat het zo was. Hierna pakte de filosoof een doos met kiezelsteentjes en schudde deze voorzichtig uit de doos. De kiezelsteentjes vulde de open ruimtes tussen de golfballen mooi op. 

Opnieuw vroeg hij of de pot vol was. De studenten waren het met elkaar eens. De pot was nu echt vol. Toen pakte hij een doos met schelpenzand en strooide het zand in de pot. Uiteraard vulde het zand alle laatste kleine gaatjes tussen de golfballen en de kiezelsteentjes op. Opnieuw vroeg hij of de pot nu vol was.

Biertje?

Unaniem antwoordden de studenten met een volmondig “ja”. De filosoof bukte even en haalde van onder de tafel twee flesjes bier tevoorschijn. Hij schenkt het bier in de pot waar het alle ruimtes tussen het schelpenzand opvulde. De studenten begonnen te lachen.

Wat is belangrijk in je leven?

“Kijk”, sprak de filosoof, toen het gelach verstomde, “de glazen pot is een metafoor voor jullie leven. De golfballen staan voor alle belangrijke dingen in het leven. Jullie familie, je kinderen, je vrienden, je passies, alle dingen die zin en invulling geven aan jullie levens als al het andere verdwenen zou zijn”.

De kiezelstenen zijn alle andere dingen die voor jullie van belang zijn en die je iets kunnen schelen. Zoals bijvoorbeeld je baan, je huis en je auto. Het zand is al het andere, zaken die er niet echt toe doen. Als je begint de pot te vullen met zand, dan is er geen plaats meer voor de golfballen of de kiezelsteentjes.

Besteed jij veel tijd aan onbelangrijke zaken?

Zo is het natuurlijk ook in het leven. Als je al je tijd en energie besteedt aan de kleine, onbelangrijke zaken, dan zal er nooit plaats en ruimte zijn voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn. Besteed dus aandacht en tijd aan de dingen die essentieel zijn voor je geluk en welzijn. Speel met je kinderen. Besteed aandacht aan je gezondheid. Neem je partner eens mee uit eten. Ga nog even lekker sporten of wandelen in het bos of langs het strand. Zorg goed voor jezelf. Er zal altijd genoeg tijd overblijven om het huishouden te doen of om de kozijnen te schilderen. 

Stel prioriteiten

Besteed eerst aandacht aan de golfballen, aan de dingen die er echt toe doen. Bepaal je prioriteiten, de rest is alleen maar zand.

Eén van de studenten stak haar hand op en vroeg naar de metafoor van het bier. De filosoof glimlachte en zei: “Ik ben blij dat je het nog vraagt. Dat zal ik je vertellen, het bier laat zien, dat hoe vol je leven ook is, er altijd wel plek is voor een paar biertjes!”