Stress en burn-out coach 06 403 514 17 info@hansvanandel.nl

HeartMath

Meer vitaliteit door regelmaat en rust

Voluit leven zonder stress lijkt in onze samenleving onmogelijk. We hebben het allemaal druk, en stress hoort er ‘gewoon’ bij. Het ervaren van stress heeft echter een grote invloed op onze gezondheid. Stress is één van de belangrijkste oorzaken voor hoge bloeddruk, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out, depressie, angststoornissen, concentratieproblemen en hartfalen. Door meer regelmaat en rust zul je steeds meer vitaliteit ontwikkelen. Aandacht voor je ademhaling en je gedachten helpen hierbij.

Wat is hartcoherentie?

De mate van regelmaat in de hartritme variabiliteit wordt hartcoherentie genoemd. Het klinkt ingewikkeld, laat het me daarom even kort uitleggen. Het Amerikaanse Heartmath Instituut heeft jarenlang onderzoek gedaan naar stressgerelateerde ziekten en ontdekte dat bepaalde lichaamsfuncties iets vertellen over ons stressniveau. Met name de variatie in ons hartritme geeft hierover waardevolle informatie. Als het hart met 60 slagen per minuut klopt, wil dit namelijk niet zeggen dat het één keer per seconde klopt. Het tempo vertraagt en versnelt, wat normaal is. Zo ontstaan er verschillende patronen: hartritme variabiliteit.

En vaak laat de hartritme variabiliteit een grillig, getand patroon zien (fig 1). Het hart stuurt dan negatieve signalen naar onze hersenen. Hierdoor neemt o.a. de productie van het schadelijke stresshormoon cortisol toe. Je voelt je dan bijvoorbeeld opgefokt. Vergeet dingen en komt moeilijk tot rust. Een opgejaagd gevoel.

Als er een mooi rustig golvend, coherent, patroon ontstaat betekent dit dat er vanuit ons hart positieve signalen gaan naar onze hersenen (fig 2). In dat geval communiceren ons hart, brein, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal met elkaar. Het lichaam verbruikt efficiënt zijn energie. Je voelt je prettig en kunt helder denken. Daarom zit je lekker in je vel en kun je de hele wereld aan.

Analyse van de hartritme variabiliteit laat zien dat het hart gevoelig is voor emotionele veranderingen. De mate van regelmaat in de hartritme variabiliteit wordt hartcoherentie genoemd.

Niet coherentie hartslag (fig 1)

Coherente hartslag (fig 2)

Het beïnvloeden van de hartcoherentie

Het HeartMath programma leert je om je eigen hartritme variabiliteit positief te beïnvloeden door middel van je ademhaling en door positief te voelen. Beoefenen van deze technieken, levert direct voelbare resultaten op. Bij dagelijks oefenen ervaar je meer rust, plezier en ontspanning in je leven. Je krijgt meer geestelijke veerkracht, waardoor er een betere concentratie ontstaat. Ook neemt je zelfvertrouwen en je creativiteit toe.

Hoe werkt het?

Het hart is omgeven door neuronen die communiceren met onze hersenen. Bij een coherent patroon van de hartritmevariatie ontstaan via deze verbindingen veranderingen in je hormoonhuishouding. Zo wordt er meer van het hormoon DHEA gemaakt, een verjongingshormoon dat rust en herstel in je lichaam bevordert. De hoeveelheid oxytocine neemt toe, waardoor je je goed voelt. Cortisol neemt juist af.

Wat is het programma “Werken aan veerkracht”?

Met behulp van biofeedback apparatuur en software wordt op een computer de grafische weergave van je hartritmevariatie getoond. Er is tegenwoordig ook een App voor op je telefoon.

In 7 bijeenkomsten van een uur, verspreid over 2 maanden, leer je jouw hartritme variabiliteit positief te beïnvloeden.

Naast het aanleren van technieken worden ook relevante stressfactoren besproken. Deze kunnen fysiek, maar ook emotioneel of mentaal van aard zijn. De oorzaken van je belemmeringen kunnen zo duidelijk worden. Ook onderzoeken we samen hoe je hier op een andere manier mee om kunt gaan.

Voor wie?

Het programma is door samenwerking van cardiologen, psychiaters, psychologen en ingenieurs van verschillende universiteiten ontstaan. Het kan o.a. worden toegepast bij:

 • stress
 • hoge bloeddruk en/of hoog cholesterol
 • depressie
 • burn-out problemen
 • het anders om willen gaan met emoties
 • problemen op het werk
 • problemen in de relationele sfeer
 • het ‘niet lekker in je vel’ zitten
 • slaapproblemen
 • angststoornissen
 • examenvrees
 • voorkomen van black-outs
 • concentratieproblemen
 • overgewicht

Wat kan het Werken aan Veerkracht-programma opleveren?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan:
 • daling van de bloeddruk
 • beter slapen
 • toename van de concentratie
 • meer energie en vitaliteit
 • betere werking van het immuunsysteem
 • voorkomen van depressie

Vragen over het Werken aan Veerkracht-programma?

Ik ben gecertificeerd HeartMath® coach en help je graag. De oefeningen zijn gemakkelijk te leren en geven al snel resultaat bij een aantal malen kort oefenen per dag. Iedereen kan de oefeningen inpassen in zijn/haar dagelijks leven.

HeartMath kan ook gecombineerd worden met een coach-traject. Ik lever graag maatwerk, vraag me naar de mogelijkheden. 

Meer informatie over HeartMath vind je op www.heartmathbenelux.com.